Je li Pazinština i dalje tradicionalnija od ostatka poluotoka? Prema podacima DZS- a u središnjoj Istri živi u prosjeku više članova u kućanstvima u odnosu na nacionalni i županijski prosjek

Facebook
Twitter
LinkedIn

Podaci Državnog zavoda za statistiku uglavnom nakon objave odišu jednim konstantnim defetizmom. Tako je bilo i ovaj puta – rezime podataka DZS-a je slijedeći: Raste broj razvoda i samačkih kućanstava, a najviše obitelji čini par s jednim djetetom.

Kakvo je stanje u Pazinu i Pazinštini? Pa izuzev Motovun i Lupoglava, sve ostale jedinice lokalne samouprave iznad su nacionalnog i županijskog prosjeka.

Pazin ukoliko se usporedi s drugim gradovima u Istarskoj županiji s prosjekom od 2,76 člana po domaćinstvu bolji je od istarskog prosjeka (2,55) i prosjeka RH (2,67). Od gradova u vrhu je izjednačen s istim prosjekom s Buzetom i Vodnjanom.

Ostali gradovi zaostaju – Umag ima prosjek 2,67, Rovinj 2,56, Poreč je na 2,55 i prosjeku istarske županije. Ispod prosjeka su Buje 2,50, Novigrad 2,48, Labin 2,38 i Pula 2,36.

Kod općina središnje Istre ispod nacionalnog prosjeka su Motovun (2,60) i Lupoglav (2,65), Tinjan je na prosjeku od 2,79 članova, a svi ostali su iznad prosjeka od 3 člana po obitelji.

Šampion je Gračišće s prosjekom od čak 3,46, pa slijede Karojba s 3,24, Sveti Petar u Šumi s 3,23, Cerovlje s 3,15, Žminj s 3,09 te Pićan s 3,08 članova u prosjeku po domaćinstvu.

Pročitajte još...
Razvojna agencija Srce Istre poziva mlade poduzetnike na poduzetnu raspravu

Razvojna agencija Srce Istre ponovo organizira poduzetne rasprave u sklopu projekta "Participativno upravljanje poduzetničkom infrastrukturom: mladi poduzetnici u dijalogu s…