OVE SUBOTE U PAZINU: Međunarodni festival folklora FAKS Dance s folklornima grupama iz Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske i više od 250 sudionika

Facebook
Twitter
LinkedIn

FAKS festival se sastoji od međunarodnog festivala zborova u proljetnom terminu i međunarodnog festivala folklora i tradicijskih plesova u jesenskom terminu te godišnje okuplja preko 800 amaterskih umjetnika svih generacija i profesija te tako promiče međugeneracijsku solidarnost, inkluzivno uključivanje građana u amaterske glazbene aktivnosti i produkciju u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba građana.

Nakon uspješno održanog proljetnog dijela FAKS festivala koji je održan u dva volumena zborskog festivala, jesenski dio posvećen je folkloru, tradicionalnoj glazbi i plesu. Nastavak FAKS festivala – Festivala amaterskog kulturnog stvaralaštva kroz međunarodni festival folklora i tradicionalnih plesova FAKS Dance kreće u četvrtak 28. rujna okupljanjem gostujućih folklornih grupa u Resortu Amarin u Rovinju. U četverodnevnom programu ponuditi će lokalnoj publici prezentaciju tradicionalnih bugarskih, slovenskih, talijanskih, austrijskih i hrvatskih narodnih plesova. Sudionici će imati radionicu istarskog plesa baluna i tri revijalna koncerta – jedan na samom otvorenju festivalu u Resortu Amarin 28. rujna s početkom u 20 sati, drugi na glavnom Trgu Maršala Tita u Rovinju u petak 29. rujna s početkom u 17 sati i treći u Pazinu, u velikoj dvorani Spomen doma u subotu 30. rujna s početkom u 18 sati.

Sudionici ovogodišnjeg FAKS Dance, međunarodnog festivala folklornih grupa su Volkstanzgruppe Villanders iz Italije, Hrvatsko kulturno društvo Međimurje-Ljubljana, Folklorna sekcija TRSEK iz Slovenije, KUD Lesce iz Slovenije, Pendari Vienna iz Austrije te iz Hrvatske – HKUD Valpovo, KUD Sveti Križ Začretje i Folklorno Društvo Pazin.

Program festivala:

Petak, 29.09.2023.

10:00 Razgled Grada Rovinja sa turističkim vodičima

14:00 Okrugli stol za predsjednike folklornih grupa, Resort Amarin

17:00 Parada sudionika od Valdibore do centra te koncertna prezentacija bugarskih, talijanskih, austrijskih, slovenskih i hrvatskih plesova na pozornici na Trgu M.Tita u Rovinju

Subota, 30.09.2023.

10:00 Plesne radionice tradicionalnih plesova na terasi uz bazen Resorta Amarin

18:00 Koncert u Spomen Domu u Pazinu

20:00 Istarska večera i zabava u agroturizmu Krculi pored Žminja

Nedjelja, 01.10.2023.

10:00 Izlet brodom rovinjskim arhipelagom

11:00 Pozdravne riječi organizatora i sudionika

Odlazak folklornih grupa. Ulaz na koncerte i radionice je slobodan za posjetitelje.

FAKS festival je prepoznat od strane  Europske asocijacije festivala i uvršten u popis Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) i njegov službeni vodič za europske festivale za 2022/2023 godinu. Riječ je o platformi međunarodnih festivala koja povezuje one festivale koji su iznimno predani umjetnosti, zajednici u kojoj djeluju i europskim vrijednostima, a ujedno i poziva i informira publiku o održavanju tih festivala diljem Europe.

Organizator FAKS Dance festivala je ARS CULTURA – udruga za promicanje kulture i izvedbene umjetnosti, a partneri u organizaciji su Maistra, Turistička zajednica Grada Rovinja, Turistička zajednica Vrsar te Turistička zajednica Središnje Istre.

Pročitajte još...