Završeno je snimanje filma o Rommelovoj ofenzivi, koji je djelomično sniman na Gortanovom brijegu, a šminku i frizuru je radila Nina Rabar iz Gologorice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scena snimanja pokraj crkvice Svetog Mihovila na Gortanovom Brijegu

Početkom listopada završeno je snimanje, do sada najvećeg projekta labinskog Level 52. Radi se o igrano-dokumentarnom filmu “Zemlja Ognja“, redatelja Mladena Đakovića po scenariju Tonija Juričića u produkciji Level 52 za HRT. Film je među ostalim lokacijama sniman i na Gortanovom brijegu ponad Pazina.

Igrano-dokumentarni film „Zemlja Ognja“ donosi svjedočanstva o preživljavanju u najgorim vremenima Drugog svjetskog rata, kada su zloglasne nacističke Rommelove postrojbe harale Istrom u iščekivanju savezničkog iskrcavanja. Đino, Foška i Egidio samo su neke od žrtava rata koje su morale učiniti nezamislive stvari da bi preživjele. Stravični prizori urezali su im se u sjećanje, a zajednička im je želja da se takvo nasilje i zvjerstvo više ne ponovi. Evocirajući sjećanja preživjelih i razgovarajući sa stručnjacima, filmom se oživljava igrano-scenska panorama Istre kao zemlje ognja u periodu od jeseni 1943. do ljeta 1944. godine.

Filmska ekipa ponovo je sastavljena od istarskih kreativaca počevši od redatelja Mladena Đakovića, scenarista Tonija Juričića, direktora fotografije s američkom adresom Gorana Načinovića, mladog i ambicioznog snimatelja, montažera i kolorista Antonia Zulijanija te producenta i glazbenog skladatelja Sanela Isanovića. Asistentica režije je Ida Skoko, kostime i scenografiju potpisuje Kristina Nefat, a šminku i frizuru Nina Rabar iz Gologorice. Urednik za HRT je Vladimir Brnardić. U filmu će se tako naći scene uistinu zapaljenih objekata, umjesto kompjutorske animacije gorućeg sela kako bi se gledateljima što vjernije dočarao osjećaj paleži, uništavanja i patnje. osim na Gortanovom Brijegu snimao se i u  Zankovcima, Štifanićima i Čambarelićima

U detaljnoj pripremi obzirom da se radi o povijesnoj temi pomogli su Istarsko povijesno društvoPomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja RijekaZnanstveno-raziskovalno središće Koper, s brojnim profesorima povijesti i preživjelim svjedocima. Igrano-dokumentarni film ulazi u fazu postprodukcije te mu slijedi montaža, skladanje glazbe, i ostale radnje koje će zaokružiti do sada najveću produkciju Levela 52 u dokumentarnim vodama.

Pročitajte još...