SABORSKI DIŠKORŠI | Kad malo bolje pomirišeš, još ti najmanje smrdi po plinu!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Činjenica da je jednom hrvatskom umirovljeniku na račun sjelo pola milijarde kuna razveselilo je umirovljeničku populaciju u zemlji. „Penzići“ posljednjih dana provjeravaju svoje bankovne račune, možda nešto kapne, nikad se ne zna.

Nažalost – Zna se! Lisica dlaku mijenja, ali ćud nikada. Kada vidi kokoš, ona nađe način da je mazne.

I da nije žalosno, možda bi i bilo smiješno. Ovako je sve, samo smiješno nije. Usred enormnih poskupljenja energenata i najave velike energetske krize, u jednoj zemlji članici EU-a negdje se po putu izgubi milijarda kuna od prodaje plina.

Ili kupnje? Nisam više siguran, teško je to razumjeti. Ipak se radi o plinu, a on je nevidljiv. Eventualno ga namirišeš, ako ga „naprofumaju“. Ali, od toliko neugodnosti koliko doživiš u ovoj maloj zemlji punoj čudesa, ne doživljavaš više ni neugodne mirise.

I svi se redom čude kako se to može dogoditi?! Ili se čude kako se može dogoditi da se tako nešto uopće otkrije?! Ili se pak čude nemaštovitosti uplate iznosa, kojeg je prosječnom građaninu teško ni pravilno napisati, na bankovni račun jednog umirovljenika?! A zapravo, jedino za se čuditi je da li se u ovoj zemlji još uopće imamo čemu čuditi?!

Jer, to je ona ista zemlja u kojoj su se tvornice prodavale za jednu kunu. Ili kupovale? Nisam više siguran, teško je to razumjeti. Ipak ih većinu više nema, nevidljive su poput plina, a na neugodne mirise se odavno zaboravilo. A onima koje su ostale, računi za struju i plin se višestruko povećavaju.

Ona ista zemlja u kojoj se visoki državni dužnosnici mijenjaju kao na traci, zbog sumnji u koruptivne radnje. Ona ista zemlja gdje možeš ilegalno graditi uz samo more ili usred šume, bez ikakvih posljedica. Ona ista zemlja gdje se godinama čeka obnova potresom pogođenih područja. Ona ista zemlja koja je po mnogim parametrima na samom začelju od svih zemalja članica Europske Unije.

Iako ponekad na trenutak izgleda da nije. Ali, ipak je. Jer neke stvari ne može spasiti ni odličan PR, ni vrhunski komunikatori.

Ukratko, u domovini ništa novo. Kad malo bolje pomirišeš, još ti najmanje smrdi po plinu!

Pročitajte još...