Milan Stranić proslavio stoti rođendan u krugu prijatelja i rodbine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Živija nan ti sto let! E upravo se je to obistinilo Milanu Straniću, koji je proteklog  tjedna u krugu prijatelja i rodbine proslavio vjerovali ili ne – okrugli stoti rođendan! Osim toga, a to je zapravo iznimna rijetkost proslavio je velikih 81 godinu veze sa suprugom Celestinom!

Milan je rođen 1923. godine u Borutu, kao jedno od desetero djece majke domaćice i oca postolara koji je godinama radio u Americi i nakon povratka izgradio lijepu kuću u selu. Celestina je, pak, bila iz bogate zemljoradničke obitelji sa sedmero djece čija se kampanja, protezala na pedeset hektara.

Milanov život najprije je obilježila Ciglana u Cerovlju, u kojoj je počeo raditi kao 14-godišnjak. Poduzetnik Antonio Mezzar iz Previža kraj Cerovlja izgradio je u Cerovlju ciglanu nešto većega kapaciteta od one u Borutu. Obje su s 85 zaposlenih radnika 1937. proizvele 2.607.500 komada cigala i crjepova. Nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirane su, a proizvodni su kapaciteti ujedinjeni i modernizirani, za što je posebice zaslužan upravo Milan Stranić, njen dugogodišnji direktor.

Otac mu je, naime, prenio znanja postolarskog zanata, pa su u ciglani zaključili da bi dječak bio idealan za izradu drvenih podloga na koje se kasnije slagao pečeni crijep.

Na Uskršnji ponedjeljak 1942., zaručili su se i obećali jedno drugome. Mjesec dana kasnije Milan je regrutiran u talijansku vojsku u Bresciu.

Mladi vojnik Milan bio je poprilično inteligentan i snalažljiv, pa je u vojsci brzo dobio čin kojim je postao instruktor mladim regrutima. U jednom je trenutku stigla odluka da tri čete moraju na grčki front, među kojima je bila i njegova. No, u posljednji su tren odlučili da ne mora ići, što m uje u konačnici možda i spasilo život.

Zanimljivo, jedan od mogućih razloga njegov ne – slanja na front je i mogućnost kako su nadređeni mislili da je on u rodbinskim vezama s tada bogatim i moćnim talijanskim industrijalcima Stranichima. Nakon dugog boravka u partizanima, vratio se i 1949. godine, kao u filmu sklopio brak s voljenom Celestinom.

Milan je bio pravi vođa zajednice, u mnogima stvarima iznimno angažiran u zajednici – od sporta do politike, a kod sebe posjeduje pravi pravcati muzej. Među ostalima, od 1953. do 1958. imao je i funkciju zastupnika u Saboru Narodne Republike Hrvatske.

Među ostalim, i predsjednik sindikata u ciglani, a kasnije i sekretar. Radio je i kao sudac porotnik te miritelj. Uloga mu je bila da posreduje u sporovima i tradicionalnim istarskim sukobima oko “kunfina“ na području Boruta i Cerovlja.

Znalo se dogoditi da je morao posredovati u fizičkim sukobima između članova obitelji, za što je koristio svoju iznimnu socijalnu inteligenciju u posredovanju i smirivanju stvari.

Nakon teškog djetinjstva, te pedesetih godina kada su kao i cijela središnja Istra bili više gladni nego siti, uslijedile su šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, kada je zasigurno u njihovim generacijama, osjećalo se prosperitet odvija na sve strane.

Danas Celestina i Milan, kao živući muzeji, sami žive u kući koju je još davno izgradio njegov otac, i u kojoj su zajedno od 1949. godine. Kćerka im živi u Rijeci, imaju troje unučadi, šest praunuka i dva prapraunuka.

Želimo još puno sreće i zdravlja ovim našim simpatičnim i dragim dugovječnim ljudima!

Pročitajte još...