IZA NJIH JE JEDNO DESETLJEĆE | OPG Franjul je ono što se dobije kada se spoje svježe, kvalitetno meso i posvećenost prema procesu i proizvodu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Priča kreće 19. ožujka ove, 2023. godine. Naravno, u Svetom Petru u Šumi. Na stolu nogometnog društva, između vinskih boca, u jednom trenutku „ugurao“ se oval s proizvodima iz lokalnog, supetarskog OPG Franjul.

Vidno raspoložen autor ovih redaka, ali i ostatak nogometnog društva, na „prvu“ se odmah oduševio istarskom pancetom Franjulovih.

Kako trijezan pijanome ne vjeruje, uputili smo se prema Dolincima, zaseoku Svetog Petra u Šumi, da se uvjerimo na licu mjesta, usred bijela dana, jesu li zaista njihovi proizvodi toliko dobri.

I, bez previše razmišljanja, možemo reći kako u OPG Franjul postoji super kvalitetna namirnica koju jedna vrijedna i složna obitelj pretvara u elitni istarski mesni proizvod.

Panceta, kobasice (i to četiri vrste), pršut, špalete, svega ima kod njih, a možda o njihovoj kvaliteti najbolje govori to da, iako je bio jedan običan dan u tjednu, nismo uspjeli s Lorisom popričati o nogometu, nečemu što nas spaja možda i više od mesa, od posjetitelja koji su pristizali u kušaonu.

Ali, uspio nam je ispričati ukratko njihovu „štoriju“: „Deset godina je od otvaranja OPG-a službeno, iako smo se ‘odvajka’ bavili s tim. Razlika je u količini. Tada smo imali možda 60-tak svinja, danas to ide preko 120. Radimo s provjerenim kooperantima, mama je Slavonka pa je puno lakše biti siguran u kvalitetu koja stiže, kada stiže“, objašnjava nam Loris, koji s mamom Ljubicom, tatom Brankom i sestrom Morenom čini uhodani tim OPG Franjul.

U ponudi imaju četiri vrste kobasica – istarsku, onu s četiri papra te kobasice s ružmarinom i onu s tartufima, ali i ombolo te pršut. Pancetu prodaju u dvije vrste – mesnatiju koja se radi od svinja od oko 150 kilograma te onu u kojoj ima više špeka, od svinja koje imaju preko 250 kila. Probali smo jednu i drugu i sve više shvaćamo ljude koji joj daju prednost nad nekim ostalim proizvodima od mesa.

Kako nam objašnjava, imaju puno posjeta u kušaoni gdje i najviše prodaju, iako imaju i dostavu. OPG Franjul se more vrlo lako pronaći u Dolincima, vrlo blizu središtu Svetog Petra u Šumi, a uz prethodnu najavu na brojeve telefona: 091 574 4312 (Branko), 091 783 7477 (Ljubica), 091 525 3752 (Loris) i 091 730 6079 (Lorena).

Loris je još htio naglasiti jednu stvar: „Spomenuo bih pomoć koju smo dobili od iskusnijih, pogotovo po pitanju papirologije, kao što su pršutari Dujmović, Jelenić i ostali s kojima imamo i danas pozitivne odnose. Isto tako, danas kad netko novi otvara, tu smo sa savjetima i onime s čime mogu pomoći.“

Pitali smo ga je li se dvoumio s nastavkom obiteljske tradicije: „Ma ne, bilo je teško ovo otvoriti, započeti s ovakvim radom i trudom OPG-a, nije bilo uopće sumnje da ja i sestra želimo nastaviti, a sada je puno i lakše, imamo dugogodišnje klijente, ljude s kojima radimo i uhodani pogon na kojeg smo ponosni“, rekao je Loris prije nego nas je proveo kroz istog, a bili smo vidjeti i svinje koje je u podnevnom odmoru prestrašio malo i ‘blic’ fotoaparata.

Za kraj, popričali smo i o nagradama. Kušaona ih je prepuna. „Igrom slučaja, upravo u prošla dva tjedna smo dobili čak četiri nagrade. Ugodno je dobiti i „doma“, na našem najdražem sajmu u Svetom Petru u Šumi, ali i ova priznanja koja smo sada dobili iz Samobora, u Srbiji ili Tomislavgradu, nam potvrđuju da je proizvod vrhunske kvalitete i da radimo dobar posao.“

Mi ćemo ga malo ispraviti – vrhunski, a ne dobar posao. Kušaona u Dolincima je službeno otvorena od 10 do 19 sati, ali ovi ljudi žive za svoj proizvod 24 sata na dan, i na svu sreću – ‘je poznat’! Iza njih je ‘deset lit’, a mi im želimo još toliko – desetljeća!

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli OPG Franjul (@opg_franjul)

Pročitajte još...