Otvoreno novo fascinantno planinarsko sklonište i promatračnica za ptice – „Izvaljeno jaje u gnijezdu“ u Parku prirode Učka

Facebook
Twitter
LinkedIn
Novo planinarsko sklonište plijeni svojim izgledom (foto: Mirko Bjelan)

Djelo autora Ivana Juretića-arhitekta, stolara, planinara i paraglajdera, koji je u proteklih nekoliko godina privukao pozornost javnosti, a posebice na radost i veselje planinarske zajednice, izgradnjom i obnovom lijepih i funkcionalnih planinarskih skloništa i pl. domova – dom Hahlić, Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama, zbog čega je nominiran za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata u dvije od tri kategorije, Medalja za doprinos kulturi građenja i Medalja za inovacije i održivost u kulturi.

Nesvakidašnje-inovativno planinarsko sklonište i promatračnica za ptice nazvano „izvaljano jaje u gnijezdu“ je mali objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva, sazdano od 320 drvenih trokuta koji formiraju jajoliku formu koja parafrazira raspuknuto izvaljano jaje.

Foto: Mirko Bjelan

Vanjska opna izgrađena je od čelične konstrukcije prekrivena suhim granama koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je sklonište-manja jajolika forma koja predstavlja raspuknuto, izvaljeno jaje uhvaćeno u trenutku kada ptić izlazi iz njega, a u toj pukotini smješteni su prozori kroz koje se gleda na sve strane svijeta.

Na vrhu skloništa na visini 4,5 m smještena je mala terasa do koje se dolazi stubištem izgrađenim između vanjske opne i samoga objekta. Terasa na vrhu skloništa osmišljena je kao promatračnica za ptice, a pored toga izvanredan je vidikovac:  na greben Učke, sjeverni dio Gorskog Kotara, Grobničke Alpe, sjeverni masiv Velebita, Kvarnerski zaljev, more i otoke te na istarski poluotok.

Dopremanje planinarskog skloništa (foto: Mirko Bjelan)

Lokacija novog planinarskog skloništa (N45 13.467  E14 12.39) smještena je na ruti IPP-a, na pola puta između vrha Brgud i vrha Kremenjaka na travnatom proplanku predjela Vela Ravan na koti s nadmorskom visinom 847 m. Ova lokacija je odabrana i zbog preleta brojnih migrantskih vrsta ptica, što je poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju ovog planinskog objekta – uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice.

Od kada je u Parka prirode Učka, u Centru za posjetitelje Poklon, 2. travnja 2022. godine, predstavljen novi projekt arhitekta Ivana Juretića – planinarsko sklonište i promatračnica za ptice „Izvaljeno jaje u gnijezdu“, pratio sam izgradnju skloništa od samog početka, prijevoz na odabranu lokaciju te u više navrata posjećivao lokaciju na kojoj su izvođeni završni radovi i otvaranje skloništa. (preuzeto s Facebook stranice Mirka Bjelana)

Projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice “Izvaljeno jaje u gnijezdu” na Učki arhitekta Ivana Juretića odabran je od strane danskog fonda zaposlenika “Employee Foundation” VKR grupe između ostalih europskih projekata za realizaciju i osigurano njegovo financiranje u iznosu do 225.750,00 eura.

Kao i u nekim drugim europskim zemljama u hrvatskim planinama postoji tradicija izgradnje planinarskih skloništa. Ovo je naročit tip manjeg uvijek otvorenog objekata koji su građeni i održavani uglavnom na volonterskoj osnovi uz potporu donatora, na raspolaganju izletnicima, u prirodi nude zaklon i zaštitu od vremenskih nepogoda najčešće na udaljenim i vozilom nepristupačnim lokacijama.

Na istarskom poluotoku, najvećem poluotoku Jadranskog mora nalazi se iznimno slikovit planinski greben Učke kojim prolaze brojne planinarsko-izletničke staze, regionalna obilaznica Istarski planinarski put, te nekoliko staza dugog hodanja: međunarodna Via Dinarica, državna Croatian Long Distance Trail i Via Adriatica – staza koja povezuje sve priobalne planine Hrvatske. Unatoč̌ tome, na poluotoku ne postoji primjereno planinarsko sklonište, pa se upravo ovim projektom predlaže njegova izgradnja na planinskom masivu Učke.

foto: Mirko Bjelan

Područje planine Učka zaštićeni je Park prirode između ostalog s bogatom ornitofaunom sa zabilježenih više od 170 vrsta ptica, poznat po preletima jedne od najvećih ptica na svijetu s rasponom krila gotovo do 3 metra – bjeloglavog supa, koji se ovdje može redovito promatrati. U neposrednoj blizini nalazi se i prvo hranilište u Hrvatskoj za ove ptice. Ova činjenica potaknula je zamisao da se ovo planinarsko sklonište gradi istovremeno u funkciji promatračnice za ptice i prostora za edukaciju o ovoj bogatoj prirodoslovnoj temi.

Izvaljeno jaje u gnijezdu – projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice Kremenjak na Učki je poduprt od zaklade Employee Foundation VKR Grupe. (preuzeto s pp-ucka.hr)

Pročitajte još...