ĆAKULA | Endi Rimanić: “Zar je gradonačelnica realizirala neki projekt? Ja za to ne znam”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Endi Rimanić

Endi Rimanić je predsjednik pazinskog HDZ-a koji je, ustvari, najglasniji oponent aktualne gradonačelnice te ga svakako možemo nazvati “predvodnikom oporbe”, što je i pohvala za Rimanića, ali i još veća uvreda za pazinski IDS koji je prethodno bio u vlasti.

Odlučili smo se za intervju početkom 2024. godine, iako je plan bio odraditi ga u prošloj godini. Rimanić, inače zaposlenik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je bio jasan, ali i podosta oštar.

Kada se i zašto uključuješ u politiku? Kako je došlo do tvog političkog angažmana?

Aktivno se u politiku uključujem prije sedam godina, tj. 2017. godine. Mogu reći da me oduvijek vukla potreba za osobni doprinos zajednici u kojoj živim. Također smatram da imam određeno znanje i ideje sa kojima mogu svoju lokalnu sredinu učiniti boljom u mnogim aspektima. Politički angažman je logičan odabir i preduvjet kako bi se spomenuto moglo provesti u djelo.

Vjerujem da se Pazin  može pretvoriti u poticajnu i razvojnu sredinu, sa kvalitetnim radnim mjestima, dobrim životnim standardom i pozitivnim demografskim trendovima. To su ideje koje me određuju i zbog kojih sam primarno ušao u politiku.

Zašto HDZ? Jesi li se nećkao ili razmišljao o nekim drugim političkim pravcima prije toga?

Izbor je bio vrlo jednostavan. Pod vodstvom HDZ-a ostvareni su svi veliki nacionalni strateški ciljevi, od stvaranja međunarodno priznate Hrvatske, uspostave demokratskih institucija, velikih infrastrukturnih projekata pa sve do članstva u najvažnijim međunarodnim organizacijama kao što je NATO i EU.

Nedavni ulazak u Schengen i uvođenje eura ostvarenje je još jednog strateškog cilja od kojeg Istra kao turistička regija ima značajne koristi.

HDZ-ova Vlada voli Istru. Značajno su ulaže se u svaku sredinu, neovisno o tome tko je na lokalnoj na vlasti. Svakodnevno vidimo projekte oko nas. Spomenuti ću dovršetak punog profila Istarskog Y, izgradnju druge cijevi tunela Učka, izgradnju pulske Opće bolnice, uspješnu sanaciju Uljanika i ostanak BAT-a u Kanfanaru uz zadržavanje proizvodnje i radnih mjesta. Spomenuti ću i projekte na Pazinštini koje je Vlada financirala.

Tu je južna gradska zaobilaznica Rogovići – Lindarski Križ, značajno ulaganje u poljoprivredu na Pazinštini, sanacija i zatvaranje odlagališta otpada Jelenčići, energetska obnova i niz drugih projekata.

Opširno sam odgovorio na ovo pitanje no htio sam pokazati koliko je HDZ zapravo logičan i jedini pravi izbor.  

Na proteklim izborima HDZ u Pazinu nije imao kandidata za gradonačelnika – zašto? Planiraš li se kandidirati na narednim lokalnim izborima?

Da, tada smo na izbore izašli samo sa listom za Gradsko vijeće, no ja u to vrijeme nisam bio predsjednik gradske organizacije. Naši kriteriji i standardi za izbor takve osobe su vrlo visoki, a morate i znati kako nije uvijek lako naći osobu koja će prihvatiti takvu iznimno zahtjevnu i odgovornu funkciju.

Vodili su se razgovori sa potencijalnim kandidatima no na kraju se procijenilo kako se na izbore ide samo sa listom za Gradsko vijeće. O tome koga ćemo na idućim izborima predložiti kao kandidata za gradonačelnika odlučiti će se na tijelima stranke. Ono što mogu obećati jest da će se svakako izaći sa kvalitetnim kandidatom.

HDZ u Pazinu možemo gledati kroz dvije perspektive. Prva je veliki rast koji ste napravili od lokalnih izbora u svibnju 2021. do listopada 2021. (s 272 glasa „skočili“ na 333 glasa). Ali, nešto pesimističnija je druga perspektiva – od ukupno 7.249 birača u Gradu Pazinu, HDZ je pridobio 333 osobe, i to 400-tinjak glasača manje nego 2017. Je li to realna slika, odnosno po tebi – koliko HDZ ima pristalica u ovoj lokalnoj samoupravi?

Točno, u Pazinu su bili ponovljeni izbori za Gradsko vijeće. Izašli smo s osvježenom listom na kojoj sam bio nositelj. Na ponovljenim izborima izlaznost je bila značajno manja nego na redovnim izborima u svibnju. Unatoč manjoj izlaznosti ostvarili smo osjetni rast broja glasova, a nedostajalo nam je samo osam glasova za dobivanje drugog vijećnika.

Nakon ponovljenih izbora kandidirao sam se za predsjednika gradske organizacije HDZ-a i počeo raditi na pomlađivanju stranke i kreiranju kvalitetnih rješenja i politika koje nudimo građanima Pazina. Broj glasova sa proteklih izbora sigurno nije realna slika pazinskog HDZ-a, naša potpora je trenutno puno veća i to se jasno vidi u svakodnevnom kontaktu s ljudima.

Uostalom u više lokalnih izbora u prošlosti naši su kandidati za gradonačelnika ostvarivali respektabilan broj glasova, stoga mislim kako su nam šanse vrlo dobre.

Koja su po tebi tri projekta zbog kojih bi volio pohvaliti gradsku upravu i gradonačelnicu?

Zar je gradonačelnica realizirala neki projekt? Ja za to ne znam.

Dovršen je dom za starije u Pazinu, ali to je projekt prijašnje gradske vlasti. Nedavno je započela izgradnja dječjeg vrtića na lokaciji bivše vojarne, iako je vrtić trebao biti izgrađen u Starom Pazinu.

Pratiti ćemo hoće li se gradnja odvijati u skladu sa dogovorenim rokovima. Projekte takvog tipa ću uvijek ću podržati, no Pazinu trebaju mnogobrojni projekti na svim razinama.

S druge strane, što im najviše zamjeraš – s kojim odluka i potezima gradonačelnice i njenog tima se najviše ne slažeš?

Mnogo puta sam javno ukazivao na loše poteze gradonačelnice. Ovo je opsežna tema ali nastojati ću sažeti ključne stvari. Smatram kako ne postoji vizija razvoja grada i kvalitetnog upravljanja resursima.

Pazin je grad s velikim potencijalom, ali ekonomski nije na zadovoljavajućoj razini. Potrebno je stvoriti nove gospodarske prilike i privući nove investicije. U Pazin se infrastrukturno premalo ulaže, a očito je da nismo privlačni investitorima jer su investicije na području Pazina mizerne. Sve je to rezultiralo lošom demografskom slikom koju danas imamo u Pazinu i gradom bez razvojnih projekata.

Kako komentiraš „nestanak“ IDS-a u Pazinu – pogotovo na Gradskom vijeću? Čega je to posljedica?

IDS je na prošlim lokalnim izborima doživio težak udarac i to ne samo u Pazinu već u mnogim gradovima i općinama diljem Istre.

Očito je da se od toga teško oporavljaju, no način na koji će oni politički djelovati i koliko će biti aktivni su njihove unutarstranačke stvari i prepustio bi to njima.

Imao si pritužbe na proračun za 2024. godinu – što bi ti drugačije?

Proračun nije razvojan a niti dovoljno socijalan. Grad Pazin je u 2024. godini podigao stopu poreza na dohodak sa 20% na 22% čime je sprječen rast plaća građana Pazina. Vlada je kroz fiskalnu decentralizaciju i ukidanjem prireza omogućila općinama i gradovima porezno rasterećenje plaća njihovih građana.

Grad Pazin nažalost to nije prepoznao i od zakonski definirane niže stope poreza na dohodak koja može biti između 15% i 22,4%, uvedena je stopa poreza na dohodak od gotovo maksimalnih 22%. HDZ Grada Pazina je na strani razvoja i na strani socijalne osjetljivosti. Proračun za 2024. nažalost ne odlikuju navedene karakteristike stoga ga mi nismo podržali.

Vladajući su u 2024. također povećali vrijednost boda komunalne naknade za 25%, što isto tako predstavlja još jedan udarac na budžet građana. Osim toga porez na kuće za odmor povećan je za čak 100%. Dakle 2024. godinu građanima Pazina obilježiti će veća porezna opterećenja dok se sa druge strane ista ta sredstva građanima ne vraćaju na pravi način.

U proračunu gotovo da i nema razvojnih projekata, previše sredstava troši se na tekuće potrebe a premalo na nove projekte. Spomenuti ću i projekt Rekonstrukcije atletske staze i nogometnog igrališta Pazin koji je 2021. godine prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta, a sada se prema svemu sudeći od njega odustalo. 

Tri najveća problema koja Grad Pazin trenutno ima?

Negativni demografski trendovi, nedostatak investicija, nedovoljno razvijena infrastruktura.

Što su tri najljepše stvari u vezi Pazina?

Pazin je grad bogate kulturne i povijesne baštine koji je do danas uspio zadržati svoju autentičnost i posebnost. Također to je grad dobrih i vrijednih ljudi koji čine mirnu i ugodnu sredinu za život. Pazin je okružen lijepom i očuvanom prirodom, a njegova prometna povezanost sa drugim većim gradovima je vrlo dobra.

Pročitajte još...