KREĆE NOVA ŠKOLSKA GODINA | Sva sredstva dobivena od države troše se na prijevoz, upućen apel Ministarstvu odgoja i obrazovanja!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ravnateljica Suzana Poropat Božac i Gabriela Ujčić, pedagoginja u Pazinskom kolegiju

U dijelu osnovnoškolskog obrazovanja gradonačelnica Jašić također se dotakla financijskih, organizacijskih i normativnih problema s kojima se susreću.  Istaknula je kako 18 autobusa svakodnevno prevozi veliki broj djece, od Male Učke do Žminja, a troškovi prijevoza rastu iz godine u godinu.

Država je obavezna financirati osnovnoškolstvo i spušta jedan dio sredstava osnivačima (decentralizirana sredstva) radi financiranja troškova škole. Ta sredstva koja država spušta Gradu Pazinu već godinama nisu dovoljna, pa je tako udio prijevoza lani bio 87% te se sa svega 13% od tih sredstava moralo pokriti održavanje objekata (njih 9), režije, grijanje, materijal i ostalo.

Ove godine su troškovi prijevoza porasli i sada iznose čak 102% tih sredstava koja se dobivaju od države, pa je nejasno  na koji način bi pazinska škola trebala pokriti ostale troškove. Problem je, ističe,  zapravo formula izračuna kod dodjeljivanja sredstava, a gdje je zanemaren parameter “djeca putnici”, pa, primjerice,  jednaka sredstva dobivaju neke isto velike škole u centru grada s minimalno prijevoza i pazinska škola koja ima 18 autobusnih linija i u ovom trenutku izdvaja sva ta sredstva za prijevoz.  

Grad Pazin u komunikaciji je s nadležnim Ministarstvom te uskoro očekuje sastanak na kojem će biti i predstavnici Županije. Smatra da se ovakvim izračunom krši ustavno parvo jednakom pristupu obrazovanju i da to vodi prema krahu ruralne demografske i obrazovne politike. Stoga, apelira na Ministarstvo da shvati problem i da nađe rješenje.

Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin kreće s radom za čak 1268

Ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Ivan Štefanić u nastavku je iznio podatak kako ove školske godine s redovnim osnovnoškolskim obrazovanjem kreće čak 1268 učenika/ca. Škola je organizirana na devet lokacija te ima zasebno i glazbeni odjel. Istaknuo je kako će i ove godine biti organiziran produženi boravak u Matičnoj školi i u većini područnih škola. Dodao je kako Grad Pazin sufinancira više od 50% produženog boravka.

Najavio je i minimalno korigiranje cijena školskih obroka i produženog boravka. Dotaknuo se i „bitke“ za kadrove (informatika, razredna nastava, tehničko osoblje), a naglasio je kako nakon dvije preporuke pučke pravobraniteljice za djecu, Ministarstvo ne daje suglasnost za zapošljavanje edukacijskog rehabilitatora za posebni razredni odjel, a odbija dati suglasnost i za tehničko osoblje.   

(Do)gradnja škola u Trvižu i Pazinu

U području osnovnog školstva, izrađen projekt dogradnje osnovne škole u Pazinu i dalje čeka prikladan natječaj kojeg Ministarstvo najavljuje, a projekt za izgradnju nove osnovne škole u Trvižu je pri kraju i planiramo ga kandidirati na natječaj za osnovne škole kojima se rješava pitanje prelaska u jednosmjensku nastavu.

Pomoćnici u nastavi 

Nastavlja se s projektom osiguravanja pomoćnika u nastavi projektom „Paz(IN)kluzivna škola“ preko kojeg će u školskoj godini 2023./2024. biti zaposleno 19 pomoćnika u nastavi za 19 učenika i učenica s teškoćama u razvoju. Najviše do sad.

Projekt je prijavljen na Javni poziv na dostavu projektnih prijedloga Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama – faza VI. Europskog socijalnog fonda plus, Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Projekt je prošao administrativnu provjeru te je u fazi Procjene kvalitete.

Grad Pazin u proračunu za 2023. godinu predvidio sredstva za povećanje satnice pomoćnicima u nastavi s 3,98 eura  na 4,40 eura neto.

Podrška roditeljstvu

Uz podršku i su/financiranje odgojno obrazovnih ustanova kojima je Grad Pazin osnivač, podrška obitelji/roditeljstvu jedna je od ključnih demografskih mjera.

U ovoj školskoj godini nastavlja se s provedbom mjera prema gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi, te s mjerama posebno usmjerenim na obitelji s troje i više djece prema kojoj se sufinancira sa 75% smještaj djeteta u vrtiću.

U novu Odluku uvedena su i nova prava koja će Grad Pazin financirati sa 100% iznosa, kao što su:

  • pomoć za boravak i obrok u produženom boravku OŠ za djecu iz obitelji koja ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda ili poseban uvjet,
  • pomoći djeci s teškoćama u razvoju,
  • pomoć za boravak i obrok u produženom boravku Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin,
  • pomoć za školski obrok i prehranu u Školi za odgoj i obrazovanje Pula.

Odmaralište Špadići

Nakon što je 2017. godine privremeno zatvoreno, ovo ljeto djeca su  tijekom srpnja i kolovoza, u sedam tjednih smjena, ljetovali u obnovljenom odmaralištu Špadići u Poreču.

U Špadićima je tako boravilo 230 djece s Pazinštine,  a u svakoj su smjeni bila 4 odgajatelja, voditelj odmarališta, kuharica i pomoćna kuharica koji su se brinuli da se djeca osjećaju kao kod kuće. Svi mjeseci rada u pripremanju ljeta 2023. dobili su svoju svrhu nakon evaluacije koje su djeca na kraju svake smjene on – line ispunjavala.

SREDNJE ŠKOLE

Srednje škole očekuju nešto više od 800 učenika i učenica

U Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile upisano je 661 učenika i učenica. Kako je rekla ravnateljica Suzana Poropat Božac,  kreće se s radom u dvije smjene: popodne i ujutro. Projekt dogradnje škole kojim bi se omogućila jednosmjenska nastava pred dobivanjem je građevinske dozvole, koji će se, pak,  prijaviti na natječaj kada bude otvoren.

Paralelno se radi na organiziranju nastave u izdvojenom objektu, odnosno u prostorima Veleučilišta Rijeka u bivšoj vojarni. U tom dijelu provedene su sve potrebne aktivnosti i dogovori; Grad Pazin donio je odluku i osigurao da mogu dobiti prostore te treba dobiti odobrenje Ministarstva. Ponosno ističe kako su zaposlili dva učitelja matematike te ć školsku godinu započeti popunjeni s kadrovima.

Pazinski kolegij kreće s nastavom za 161 učenika i učenika. Prvi razred upisalo je 47 učenika, što je bio maksimum te je u usporedbi s prošlom godinom upisano 10 učenika više.

Zadovoljni su i time što nemaju problema s nastavnim osobljem, dok problema ipak ima kod tehničkog osoblja, odnosno kuharica. Rečeno je i kako nastavljaju suradnju s ostalim katoličkim školama  te s provedbom započetih projekta.  

UČENICI/E I STUDENTI/CE

Stipendije

Natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata objavljen 28. kolovoza. Temeljem Natječaja Grad Pazin ove godine dodjeljuje do 25 novih stipendija, i to do 8 stipendija za učenike i učenice  i do 17 stipendija za studente i studentice.

S onima od ranije, ukupno će se u ovoj školskoj godini stipendirati 28 učenika/ca i 51 student/ica, dakle 79 mladih ljudi!

Povećan je iznos stipendija u odnosu na prošlu godinu pa oni sada iznose 95 eura (715,78 kuna) za učenike/učenice, odnosno 135 eura (1.071,16 kuna) za studente/studentice.

Iz proračuna je za 2023. godinu za isplatu stipendija planirano 90.046 eura.

Generacijsko stablo

I ove godine nastavlja se sa sadnjom generacijskog stabala, a koje će prvi dan škole, 4. rujna u krugu Matične škole u Pazinu zasaditi prvašići i prvašice.

Oprezno u prometu

„Draga djeco, drage učenice i učenici, poštovani roditelji, poštovani radnici i radnice u odgoju i obrazovanju, želimo vam lijepu, kreativnu i uspješnu još jednu godinu igre, učenja i rada. Budite aktivni, surađujte međusobno, ali i s drugim našim ustanovama, udrugama i tvrtkama,  kako bi naš grad bio živ i kako bi vam omogućio rast i razvoj koji zaslužujete“, poručila je na kraju gradonačelnica Suzana Jašić, pozvavši ujedno na oprez u prometu radi povećanog broja najmlađih sudionika u prometu.

GRAD PAZIN: Održana konferencija za medije – Na Pazinštini u vrtiće i škole kreće 2.788 djece i mladih

NIJE POŠTENO: Grad Pazin nezadovoljan najavljenom Uredbom o sufinanciranju vrtića od strane Ministarstva

U vrtiće na Pazinštini od sutra će krenuti gotovo 600 najmlađe djece

Pročitajte još...